• Nu drar vi igång MC säsongen 2017!

     

Handledarkurser


Introduktionsutbildning för övningskörning med personbil och lätt lastbil.


Elev och handledare går utbildning tillsammans


Om du ska övningsköra privat behöver du en handledare. Den som ska vara handledare vid privat övningskörning ska ha gått en
introduktionsutbildning tillsammans med sin elev innan han eller hon kan bli godkänd som handledare. Detta gäller för övningskörning för behörighet B.Introduktionsutbildningen innehåller tre delar:

 

  • körkortsutbildningens mål och innehåll samt regler för övningskörning
  • hur man planerar och strukturerar övningskörning
  • viktiga faktorer för trafiksäkerheten.


Den som anordnar introduktionsutbildningen bestämmer avgiften för utbildningen.Tre lektionstimmar


En introduktionsutbildning varar i minst 3 timmar. Under utbildningen får du information om bland annat vad handledare har för ansvar vid övningskörningen, vilka krav och bedömningskriterier som gäller vid förarprov (kunskapsprov och körprov) och hur viktig körerfarenheten är för trafiksäkerheten.

Man diskuterar på vilka sätt handledare och elev kan tolka samma trafiksituation olika.Hur många handledare kan du som elev ha?

 

  • Du som elev måste vara minst 15 år och 9 månader för att få gå utbildningen (du får övningsköra med personbil från det att du är 16 år).
  • Du får ha med dig högst fyra handledare vid ett och samma utbildningstillfälle.
  • Du och dina handledare utgör en grupp som inte får överstiga fem personer.
  • Denna grupp kan dock se ut på olika sätt: en handledare och fyra elever, två handledare och en elev eller två handledare och tre elever. Huvudsaken är att ni tillsammans inte är fler än fem personer vid ett och samma utbildningstillfälle.Ett intyg per elev

 

Efter utbildningen ska läraren utfärda ett intyg där det framgår vilken elev och handledare som har gått utbildningen tillsammans. Ett intyg gäller endast för en elev och en handledare. Ett intyg är giltigt i 5 år och gäller bara för den eller de handledare som du har gått utbildningen tillsammans med. Vi rapporterar genomgången utbildning direkt till Transportstyrelsen via en e-tjänst.


Handledarutbildning

 
Kl 11.00-14.00 

 

 

 

BOKA KURS

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.